Η Εταιρια

Η π² αποτελεί τη συνένωση των δυνάμεων δύο νέων μηχανικών, του Ηλία και της Αθηνάς Πρεζεράκου, που με γνώμονα τις νέες μεθόδους δόμησης, την αισθητική αντίληψη, την πρακτικότητα, αλλά και το σεβασμό προς το περιβάλλον, δραστηριοποιούνται στο χώρο της κατασκευής νεόδμητων οικοδομών και της ανακαίνισης κατοικιών και καταστημάτων. Τον Σεπτέμβριο του 2013 Ο Θάνος Κουτρούλης project manager constructor, είναι συνεργάτης της π², ο οποίος φέρνοντας στην ομάδα την πολυετή εμπειρία του.

Ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Πρεζεράκος με μεταπτυχιακό τίτλο στη Δομοστατική Μηχανική του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενεργοποιήθηκε επαγγελματικά το 2005 αναλαμβάνοντας μελέτες, εκδόσεις οικοδομικών αδειών και κάθε είδος ενασχόλησης που εντάσσεται στο γνωστικό πεδίο και στις επαγγελματικές δράσεις του πολιτικού μηχανικού. Έπειτα από πορεία και εμπειρία πέντε ετών, στην ατομική του εταιρεία, έρχεται να προστεθεί η αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π. Αθηνά Πρεζεράκου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Interior & Industrial design του SPD του Μιλάνου. Η ένταξή της προσθέτει χρώμα και αρχιτεκτονική αντίληψη στη σχεδίαση και τις εφαρμογές της εταιρίας. Με τη διεύρυνσή της η εταιρία μετονομάζεται με το μαθηματικό σύμβολο π².

Η βασική ιδέα της συνεργασίας και της συνύπαρξης δύο επιστημόνων στο συγκεκριμένο χώρο, που ταυτόχρονα διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία και πολλές διαφορετικές εμπειρίες ενώνει και συνθέτει τρεις διαφορετικές αντιλήψεις (Αθήνα, Γλασκώβη και Μιλάνο), δημιουργεί μία πρόκληση, ώστε αυτό το μείγμα να δώσει ένα ελκυστικό μοντέλο αντίληψης στη συνεργασία με τον πελάτη, στη σχεδίαση και στην εκτέλεση έργων μηχανικής πληρότητας και αρχιτεκτονικού πολιτισμού.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες αποκαλύπτουν μία θεώρηση των πραγμάτων, που αναδύει απλότητα εκφρασμένη με ευθείες γραμμές, προσεγγίσεις και προοπτικές, διαχείριση των χρωμάτων και της αρμονίας των αναλογιών στα πρότυπα του φυσικού περιβάλλοντος, χρήση των υλικών με γνώμονα και κριτήριο την πλήρη εκμετάλλευση της σοφίας και της προσφοράς της φύσης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της αγοράς, καθώς και σεβασμό στη παράδοση, που έρχεται ως φυσική συνέπεια των προηγούμενων στοιχείων. Το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από την έκφραση της απλότητας, της σαφήνειας, του ορθολογισμού και της οικονομικότητας στον σχεδιασμό και την κατασκευή των χώρων.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, οι πρωτοποριακές τεχνικές σχεδίασης και κατασκευής, η χρήση βασικών αρχών εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών ενέργειας και ο σεβασμός στον Ελληνικό χώρο και τις ανάγκες του, αποτέλεσαν εξαρχής  τους κύριους άξονες της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας της π².

Η πρωταρχική σημασία της οικονομίας της κατασκευής, που επιβάλλεται και από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, έρχεται να καθορίσει τους δικούς της κανόνες, που όμως δεν έρχονται σε καμία αντίθεση με την δική τους θεώρηση για τις κατασκευές-δημιουργήματά τους.

Τέλος, το έργο της π² χαρακτηρίζεται από τον διαρκή πειραματισμό με υλικά νέας τεχνολογίας, καινοτόμες φόρμες και από τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις αισθητικές αναζητήσεις του χρήστη.